31.8.15

Geopend: isoleercel

Een separatieruimte (voorheen isoleercel) als concertzaal of meditatiecentrum: dit zijn enkele metamorfoses die kunstenaar Laurence Aëgerter zal creëren tijdens haar project LEVIATHAN. Het project vindt plaats in een echte separatieruimte in Bennebroek. 


LEVIATHAN bestaat uit een serie interactieve performances waar patiënten, hulpverleners en bezoekers aan deel kunnen nemen. Aëgerter wil met dit project de maatschappelijke rol van de separatieruimte onderzoeken. Een week lang neemt de separatieruimte (5 x 2,80 meter) iedere dag een andere functie aan: van tuincentrum tot massagesalon en ter afsluiting zal de kleine ruimte dienst doen als meditatiecentrum.


Twee performances in de separatieruimte zijn openbaar voor het publiek: ‘Canto Ostinato’ van Simeon Ten Holt wordt op een vleugel uitgevoerd en wanneer de cel een ‘Museum van het Oriëntalisme’ is worden rondleidingen gegeven.

Het project van Aëgerter is zeer actueel omdat er momenteel wordt gewerkt aan het nieuwe wetsvoorstel ‘Zorg en Dwang’, nadat Nederland vorig jaar door de Verenigde Naties (VN) op de vingers werd getikt vanwege het gebrekkige protocol voor het gebruik van isoleercellen. Met LEVIATHAN hoopt Aëgerter bij te dragen aan de urgentie van het onderwerp.

LEVIATHAN zal vanaf 7 oktober gepresenteerd worden in museum Het Dolhuys in Haarlem als onderdeel van de tentoonstelling ‘De Maakbare Mens’.

Dit kunstproject wordt mede mogelijk gemaakt door GGZ inGeest. De ggz-organisatie heeft een actief beleid in het voorkomen van dwangmaatregelen, waaronder separatie. Dankzij dit beleid is in de vervolgkliniek waar het project plaatsvindt al ruim een jaar niet gesepareerd.



Reservering voor publieke performances 

(plaats beperkt, gratis entree) 

  • Museum van het Oriëntalisme, zaterdag 12 september 10.30-16.00,rondleidingen om 14.00 en 15.00
  • ‘Canto Ostinato’ Simeon Ten Holte, uitgevoerd door Robert Lambermont, zondag 13 september, aanvang 15.00 uur


Meer informatie: 






LEVIATHAN is een project in opdracht van museum Het Dolhuys en is mede mogelijk gemaakt dankzij de genereuze steun van het BNG cultuurfonds, Cultuur Stimuleringsfonds Haarlem, Gemeente Bloemendaal, Stichting Stokroos, Prins Bernhard Cultuurfonds - Tijl Fonds en het Mondriaan Fonds.